Programa 28 de març de 2016

Aquesta setmana entrevistem el Dr. Vives Corrons, cap de servei de la unitat d’eritropatologies de l’Hospital Clínic de Barcelona, sobre anèmies rares o de baixa incidència. L’Hospital Clínic i l’Hospital de Sant Pau coordinen una Xarxa Catalana per millorar la prevenció de les anèmies minoritàries, greus i d’origen congènit. Entre elles destaquen les malalties rares que afecten  l’hemoglobina -com les hemoglobinopaties i les talassèmies-, que és el component fonamental dels glòbuls vermells de la sang.

Les anèmies rares són malalties de la sang poc freqüents, amb una prevalença a Europa de menys de 5 casos per cada 10.000 habitants. Actualment, més de 330.000 nens neixen cada any al món afectats per una d’aquestes malalties, i les més comunes són les hemoglobinopaties i talassèmies, que són la causa d’anèmia crònica. Entre elles destaca la hemoglobinopatia S (HbS) que, en estat homozigot, o combinada amb altres hemoglobinopaties, dona lloc a la Malaltia de Cèl·lules Falciformes (MCF), o drepanocitosi, considerada com una malaltia crònica greu.

Celules falciformes

“A Catalunya, un de cada 4.494 nounats presenta la malaltia, que es caracteritza per la presencia de glòbuls vermells rígids a la sang, és a dir, que no poden canviar de forma, i que obstrueixen els  vasos sanguinis de petit diàmetre produint les anomenades crisis vaso-oclusives”, explica el Dr. Vives Corrons. “Aquestes crisis es caracteritzen per dolors intensos i lesions dels òrgans i teixits del nadó, que faciliten l’aparició d’infeccions greus, hipertensió pulmonar i/o altres complicacions que, fins i tot, poden causar la mort en un 8% dels afectats”, afegeix.

Per disminuir aquest elevat percentatge de mortalitat i aconseguir un equilibri entre la taxa de morbiditat i la qualitat de vida dels pacients, és imprescindible posar en marxa programes de prevenció que permetin un diagnòstic precoç i millorar el control epidemiològic i maneig clínic dels pacients. Així, un dels principals objectius del projecte de La Marató de TV3 de l’any 2009, on es van recaptar fons per a les malalties minoritàries, va ser el disseny d’un programa de cribratge neonatal (CN) de la MCF que contribuís a reduir la mortalitat. En el marc d’aquest projecte, primer es va crear una plataforma web que podeu consultar aquí, per facilitar la gestió interna de les mostres analitzades i el seu registre, tasques imprescindibles per a  la realització d’una activitat multicèntrica.

I com no podia faltar en el programa d’aquesta setmana també parlarem de la xocolata, molt present durant la Setmana Santa. Les nostres dietistes, la Cristina Ferreiro i la Maria Roca, ens parlen dels avantatges de la xocolata: sobre tot no hem de fer-ne un consum abusiu i la hauríem de prendre la xocolata el més pura possible.

Per poder entendre de primera mà com es treballa amb la xocolata, la Pastisseria Moreneta ens ha ensenyat la fabricació de les mones de pasqua. Els nens i nenes del col·legi dels Salesians de Mataró han descobert com s’elaboren les mones de Pasqua. És molt important crear hàbits saludables en relació amb els àpats a partir de l’educació a l’escola.

Per una altra banda també parlarem sobre el risc de patir caigudes en la llar, que és més alt del que ens podem imaginar. Les persones grans són més susceptibles de caure i les repercussions en la seva salut i estat físic poden ser molt greus. Gràcies al Col·legi Oficial de Fisioterapeutes, donarem uns quants consells sobre com evitar aquestes caigudes que poden arribar a ser tan perilloses.

I ja per acabar, recordeu el nostre concurs i que cada setmana us donem una paraula nova de la frase que ens haureu de dir completa si voleu guanyar un premi.

Que la salut rutlli a casa vostra!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s